Polityka Prywatności

Polityka Prywatności

Polityka prywatności

1. Wykorzystywanie danych osobowych

Dane osobowe przekazywane przez użytkowników za pomocą formularzy elektronicznych przetwarzane są w sposób zgodny z przepisami powszechnie obowiązującego prawa, w szczególności w zgodzie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych. Zbiory zgromadzonych danych osobowych użytkowników podlegają właściwej ochronie, zgodnie z ww. przepisami. Pełny dostęp do baz danych posiadają jedynie upoważnieni pracownicy Urzędu, zgodnie z Polityką bezpieczeństwa danych osobowych Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Jednocześnie, w związku z treścią art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych UKE informuje, iż administratorem danych osobowych przekazywanych do UKE za pośrednictwem formularzy elektronicznych jest Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej z siedzibą w Warszawie, ul. Kasprzaka 18/20, 01-211 Warszawa. Dane osobowe są przetwarzane w celu realizacji ustawowych zadań Prezesa UKE w zakresie merytorycznym objętym formularzem i mogą zostać udostępnione wyłącznie podmiotom upoważnionym na podstawie przepisów prawa. Podanie danych osobowych w zakresie wymaganym przepisami powszechnie obowiązującego prawa jest obligatoryjne a w pozostałym jest dobrowolne, jednocześnie osoba fizyczna, której dane dotyczą, posiada prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

2. Mechanizmy cookies na stronach internetowych UKE

W związku z udostępnianiem usług internetowych, Urząd stosuje tzw. cookies, tj. dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe zapisywane przez serwery na urządzeniu końcowym użytkownika, które serwery mogą odczytać przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego. Serwis uke.gov.pl stosuje cookies wydajnościowe, czyli służące do zbierania informacji o sposobie korzystania ze strony, by lepiej działała oraz funkcjonalne, czyli pozwalające „pamiętać” o ustawieniach użytkownika (np. język, rozmiar czcionki). To m.in.: cookies google-analytics.com – statystyki dla witryny uke.gov.pl. Prosimy o zapoznanie się ze szczegółami polityki prywatności Google Analytics.

 

Oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej, bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika serwisu internetowego.

 

Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

 

Niedokonanie zmiany ustawień w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika, a tym samym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji.

 

Wyłączenie stosowania cookies może spowodować utrudnienia w korzystaniu z niektórych usług w ramach naszych serwisów internetowych.
Pliki cookies wykorzystywane są w szczególności w celu:
a) zmiany wyglądu lub wersji strony (np. wersja dla niedowidzących);
b) przechowywania danych sesyjnych (wygasa po zakończeniu sesji).

3. Kontakt

W przypadku Państwa pytań dotyczących stosowanej przez Urząd polityki prywatności, prosimy o kontakt na adres Urzędu lub pocztą elektroniczną na adres uke@uke.gov.pl.

Zmienić warunki przechowywania lub otrzymywania plików Cookie można poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej:
•    w przeglądarce Internet Explorer
•    w przeglądarce Mozilla Firefox
•    w przeglądarce Chrome